Bize her yudumda ayrı bir keyif yaşatan, bazen uyandıran, bazen odaklanmamızda yardımcı olan, bir çok arkadaş muhabbetine bahane, kısaca vazgeçilmezimiz kahvenin tarihçesinde merak, efsaneler, aşklar, yasaklar, kaçakçılık hatta savaşlar var.
Sandığımızdan çok daha eskiye dayanan kahvenin tarihçesini biz de birkaç önemli dönüm noktası altında sizlere sunmaya çalıştık.
Kahve Tarihçesi 800-900 civarı:
Efsaneye göre Etniopyalı bir çoban olan Kaldi, keçilerinin belli bir çalıdaki meyveleri yedikten sonra normalden daha hareketli ve neşeli olduğunu fark eder.
Meraklanan Kaldi de bu meyvelerden tadar. Ve bu keşfini yakındaki din adamlarıyla paylaşır. Din adamları Kaldi’nin heyecan içinde anlattığı meyveyi değirmende çekerek kaynar suyun içine atarlar. Tadına baktıklarında keçiler gibi kendilerini de enerjik hisedince, uzun ayin gecelerinde daha fazla uyanık kalmak için bu meyveyi kullanmaya başlarlar. Ve artık kahve tarih sahnesine çıkmıştır.
Kahve Tarihçesi 1000 civarı:
Arap tacirler sayesinde, Arap Yarımada’sına getirilen kahve ilk kez burada kavruldu ve yetiştirilmeye başlandı.
Çekirdekleri kaynatarak elde ettikleri içeceğe “Kahwa”, yani uyutmayan adını verdiler. Böylece kahvenin ticareti de başlamış oldu.
Kahve Tarihçesi 1300:
İslamın yayılışı ile kahve Kuzey Afrika, Akdeniz ve Asya’ya kadar ulaştı. Fakat Araplar kahve çekirdeklerini daha önceden kaynattıkları için Arap Yarımadası dışında hiç bir yerde kahve yetişmiyordu.
Kahve Tarihçesi 1450 -1650
Osmanlı İmparatorluğu’nun Yemen’e doğru ilerleyişi ile Osmanlı, kahve ile tanışır.
Yemen valisi olan Özdemir Paşa kahveyi saraya getirdikten sonra çok sevilen bu içeceği hazırlamak için sarayda 40 kişilik bir kahve kadrosu göreve başlar.
Ünü sarayın dışına taşan kahve için ilk kahvehane 1550 yılında istanbul’da açılır. Kısa sürede kahvehaneler yayılmaya başlar ve erkeklerin bir araya gelip oyunlar oynadıkları, sohbetler ettikleri, iş konuştukları yerler halini alır.
Kahve Tarihçesi 1615 -1700:
Venedikli bir tacir, aşık olduğu bu içeceği satmak için İtalya’ya gegetirir ve kahve buradan hızla tüm Avrupa’ya dağılır. Kısa sürede İtalya’da, Londra’da, Paris’te kahvehaneler açılır.
Kahve Tarihçesi 1690:
Arap Yarımadası’ndan üretim amaçlı çıkarmanın yasak olduğu kahve, Hollandalılar tarafından kaçırılarak önce Seylan’da daha sonra Doğu Hindistan’ın sömürgesi olan Java’da yetiştirilmeye başlandı. Amsterdam da kahve ticaret merkezi oldu.
Kahve Tarihçesi 1714:
Hollandalılar Avrupa soylularına kahve ağaçları armağan etmeye başlar, bunlardan biri de Fransız Kralı XIV. Louis’dir.
Paris’e izne gelen bir bahriyeli subay, bu ağaçtan bir dal koparıp Martinik Adası’na götürür. Yol boyunca, birçok olumsuzluğa maruz kalan bu fidan Karayipler’e ulaşıp dikildiğinde serpildi. Bu fidanın Orta ve Latin Amerika’daki yetişen birçok Coffea Arabica ağacının atası olduğuna inanılır.
Kahve Tarihçesi 1727:
Gerek Araplar gerek Avrupa ülkeleri kahve tekelini elinde tutmak için, kahve çiftliklerini yüksek koruma altına almışlardı. Ama Brezilyalı Yarbay Francisco de Melo Palheta’nın bir arabulucuk görevi için Guyana’ya gitmesi bir fırsat doğurur.
Bu görev sırasında fransız valisinin eşini etkilemeyi başaran yarbay, ayrılık günü geldiğinde kadının verdiği çiçek demetinin içine kahve tohumlarını da beraberinde Brezilya’ya götürür. Bu tohumlar sayesinde Brezilya dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biri olurken kahve de saray ve zenginlerin içeceği olmaktan çıkıp halkın içeceği haline gelmiştir.
Kahve Tarihçesi 1900 – 1910:
R.W. Hills vakumlu paketleme sistemini keşfederek kahvenin çok daha uzun süre taze kalmasını sağladı. 1901 yılında, Luigi Bezzera ilk ticari espresso makinesini icad eder. Söylentiye göre, işçilerin kahve molasını daha fazla kısaltmak için bu makineyi üretti. “Espresso” (Ekspress kahve) adı da, buradan gelir.
Kahve Tarihçesi 1933:
Doktor Ernesto Illy, ilk otomatik espresso makinesini geliştirir, bu da onu espresso’nun babası olarak dünyaya tanıtmıştır.
Kahve Tarihçesi 1938:
Bir süre sonra Nestle hazır kahveyi ticarileştirir.
Pazara sürülmesi 7 yıl süren bu ürünü Amerikan ordusu 2. Dünya Savaşı sırasında tüm askerlerine dağıttı. Satışları patlatan diğer başka olaysa Amerikan televizyonlarındaki reklam uygulamasının başlamasıydı. Reklam araları çay demleyecek kadar uzun olmadığından insanlar hazır kahveye yönelmişti.
Kahve Tarihçesi 1945:
Ve nihayet iyi bir espresso’nun vazgeçilmez parçası olan krema ile buluşma anı.
Bu tarihe kadar bütün espreso makinaları buhar ile çalışıyordu ve bu da kahveye yanık acı bir tat veriyordu. Bu tarihte Achille Gaggia buhar yerine pistonlu pompalar ve su kullanarak daha yüksek basınçlarda kahveyi çözmeyi başarır. Gaggia’nın bu buluşu hala günümüzdeki espresso makinalarının temelini oluşturur.